Docenten over woorden leren

Dit is een compilatie van tips uit verschillende bronnen o.a. schoolsites zoals nassau-sg.nl en gymnasiumhilversum.nl

VOORBEREIDING
* Zorg ervoor dat je weet hoe je de woorden moet kennen (Engels-Nederlands en/of Nederlands-Engels) Moet je ook de meervouden kennen en/of de werkwoordsvormen en de uitspraak?
* Begin op tijd als het om een grote hoeveelheid gaat. Maak een planning. Verdeel de woordjes over verschillende dagen, zodat je ze ook vaak kunt herhalen. Je zult dan de woorden veel beter en langer onthouden.
* Zorg dat je je goed kunt concentreren als je woordjes leert. Zet de tv of radio uit en ruim je bureau op.
* Maak eventueel een kopie van de woordenlijst, zodat je daarop de moeilijke woorden kunt markeren.

 LEREN
* Leer kort en krachtig. Liever 3 x 15 minuten dan 1 x 30. Op die manier blijf je beter geconcentreerd.
* Wissel maak en leerwerk af.
* Verdeel de woorden die je moet leren in kleinere stukken (bijv. telkens 10 woorden).
* Spreek de Engelse woorden eerst hardop uit.
* Gebruik indien mogelijk het computerprogramma dat bij het boek hoort. Als je de woorden kunt horen, geeft dat extra houvast.
* Losse woorden zonder voorbeeldzin: Leg een blaadje op de woordenlijst en schuif het blaadje naar beneden, zodat je alleen het woord ziet dat je wilt leren. Op deze manier leer je een stuk rustiger.Zet een potloodstreepje bij het woord dat je nog niet kent. Leer daarna de gemerkte woorden. Woorden die je dan nog niet kent krijgen nog een streepje. Leer daarna de woorden met twee streepjes, etc. Als je niet wilt strepen in het boek, kun je met een kopie werken.
* Woorden met voorbeeldzin: Als er bij het woord een voorbeeldzin staat, bedek dan   de Nederlandse vertaling en kijk of je de betekenis uit de zin kunt afleiden.  Markeer moeilijke woorden zoals hierboven beschreven. Als je voorbeeldzin ook leert, zul je woorden veel beter onthouden.
* Schrijf de woorden op. Zo oefen je de spelling en onthoud je de woorden beter.Woorden lezen alleen is dus niet voldoende!
* Leer op deze manier de eerste 10 woorden. Leer ze niet alleen van boven naa  beneden, maar ook door elkaar. Vervolgens leer je de volgende 10 en herhaal je de eerste 10. Doe ook dit kris-kras door elkaar! Zo leer je de hele woordenlijst.

OVERHOREN
* Overhoor jezelf of laat je overhoren. Ook hier altijd opschrijven. Indien mogelijk gebruik je het computerprogramma dat bij het boek hoort. Bij alle boeken uit de Up&Up serie is software waarmee je jezelf kan overhoren.
*Je kunt jezelf ook overhoren door de woorden zelf in te typen in overhoorprogramma’s zoals wrts.nl, woordjesleren.nl, teach2000.nl  Van veel boeken zijn de woordenlijsten al ingevoerd door andere leerlingen. Bezwaar is wel dat lijsten ingevoerd door leerlingen ook fouten bevatten. Sommige uitgevers hebben zelf de lijsten ingevoerd.

Tips zijn van harte welkom op: pvandervoort1@gmail.com