Welkom op de site over Engels idioom.

Deze site geeft achtergrondinformatie over woordenschatverwerving en over de volgende boeken voor idioom en gespreksvaardigheid:

* Start Up, Step Up, Build Up, Follow Up, Finish Up, die samen de serie Up&UP vormen, de meest gebruikte idioomreeks voor alle niveaus in het voortgezet onderwijs. Erk niveaus: A1, A2, B1, B2/C1
* Speak Up, voor de oefening van gespreksvaardigheid en productief vocabulaire.
* Spreekhulp Engels, de meest voorkomende zinnen voor gepreksvaardigheid.
* Basic Business Words, idioom voor economische opleidingen in mbo en hbo.

ACHTERGRONDEN WOORDENSCHATVERWERVING

* Belang woordenschat                               * Manieren om woorden te leren
* Waarom een idioomboek                          * Leertips van docenten
* Omvang woordenschat                            * Woordenboek tijdens examen
* toetsing idioom in examenprogramma

HERWAARDERING WOORDENSCHATVERWERVING

Jarenlang is er te weinig aandacht besteed aan het systematisch herhalen en vergroten van de woordenschat, het zogenaamde intentioneel of expliciet leren. Wat gepropageerd werd was het incidenteel of impliciet leren o.a. via raadstrategieën. Idioom leren uit een idioomboek werd vaak afgedaan als het domme ‘woordjes stampen’ en kwam min of meer in de taboesfeer. Hoewel vele docenten wel beter wisten, was het niet ‘onderwijskundig correct’ om woorden uit een idioomboek te laten leren.

Inmiddels is het ook bij beleidsmakers doorgedrongen dat een grote woordenschat de belangrijkste basis is voor leesvaardigheid maar ook voor de andere vaardigheden.  Idioomtoetsen mogen volgens de nieuwe examenprogramma’s vmbo/havo/vwo weer meegeteld worden in het schoolexamen! Door deze ontwikkelingen staat het idioom-onderwijs en het idioomboek in een hernieuwde belangstelling.

In “Mesten en meten in leesvaardigheidstraining” (Levende Talen Magazine) schrijft prof. G. Westhoff:

“Een flinke woordenschat is een onmisbare basis. Veel lezen helpt om die op te bouwen, maar gegeven de beschikbare lestijd is het erg nuttig ook nog systematisch aan uitbreiding en onderhoud te laten werken.”

Systematische uitbreiding en onderhoud van de woordenschat is de doelstelling van de Up&Up serie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>